Meg vagyok győződve róla, hogy egy vállalkozó teljesen máshogyan gondolkodik, mint egy alkalmazott. Nem szükségszerűen jobban vagy rosszabbul, egyszerűen másként. Hiszen, ha belegondolunk, akkor erre szükség is van. Volt szerencsém alkalmazottként is dolgozni, pár éve pedig már vállalkozó vagyok. A váltás során a leginkább a gondolkozásmódomon kellett változtatnom.

Emlékszem, akkoriban még teljesen a régi hitrendszereim alapján gondolkodtam a cégekről és vállalkozásokról. A fejemben a folyamatos szabadság, kötetlen munkaidő, rengeteg szabadidő szerepelt. Ja és az örök kedvencem, az ÁFA visszaigénylés. Mintha az utolsó fogkefét is megvehetnéd, utána meg besétálhatnál a postára, és visszakaphatnád a bruttó és a nettó közötti különbséget.

Azonban a vállalkozói lét sokkal több, mint a saját magad által beosztott munkaidő és a hatalmas szabadság. Az én véleményem szerint az alábbi 5 tulajdonság a legfontosabb, ami egy vállalkozó életében jelen kell legyen, hogy egyáltalán életképes, netalántán pedig sikeres is legyen a vállalkozása.

Kitartás

A vállalkozói lét olyan, mint egy hullámvasút; egyszer fenn, máskor lenn, és igen, talán többször is lenn, főleg a kezdeti időkben. Ezt nem csak vállalni kell tudni, hanem teljesen megélni és pozitívan tekinteni rá. Hiszen minden lenn időszak után jön a fenn, és a lenn időszakokból tanuljuk a legtöbbet.

Kitartás nélkül nem fogod sokáig bírni a vállalkozói pályán. Egy termék vagy szolgáltatás bevezetésekor legalább olyan fontos megtudni azt, hogy mi nem működik, mint hogy mi működik. És ezt hogyan tudjuk meg? Sok-sok kudarccal. Ez azonban elengedhetetlen, hiszen minden egyes nehezebb időszak közelebb visz minket a célunkhoz és a sikerhez.

Nyitott gondolkodásmód

Legyél rugalmas, legyél nyitott! Vállalkozóként minden nap más, mint az előző. Nyitottnak kell lenned minden újdonságra, minden új lehetőségre, és minden nehézségre is tudván, hogy ez pontosan a része az útnak.

A nyitottság mellett pedig tettrekésznek kell lenned, hogy meg tudj oldani mindent, ami az utadba kerül. Egy vállalkozó problémamegoldó képessége nagyon fontos, hiszen ez nem egy multi, ahol feljebb lehet tologatni a felelősséget. Vagy megoldod a problémát, vagy te látod a kárát. Éppen ezért minden problémára tekints rögtön nyitottan és megoldáscentrikusan!

Alázat

Az egyik kedvenc szavam. Ha belekezdesz egy vállalkozásba, az egyáltalán nem csupa siker és csillogás. Rengeteg munka, rengeteg átdolgozott éjszaka és hétvége szükséges, és igen, elég gyakran le kell mondanod a szórakozásról is. Ezt nem lehet másképpen csinálni, csak alázattal.

Kicsit formáld a nézőpontod, és ezekre ne áldozatként tekints, hanem egyszerűen dolgokra, amiket meg kell tenned a későbbi jutalom, a siker érdekében. Az egyik legnagyobb különbség a vállalkozó és az alkalmazott között, hogy a vállalkozó képes folyamatban látni a dolgokat, és minden további nélkül le tud mondani az azonnali kényelemről és jutalomról a későbbi siker érdekében. Mindig a nagy cél lebegjen a szemed előtt, és akkor egyetlen átdolgozott hétvége sem tűnik nagy áldozatnak!

Önbizalom

Ha bármit és el akarsz érni az életben, akkor hinned kell benne, hogy sikerülhet! Hinned kell magadban, hogy meg tudod csinálni. Lehet bármekkora hatalmas üzleti célod, ha nem hiszed el magadról, hogy elérheted, akkor nem is fogod. Éppen ezért mondom mindig, hogy az önismeret és a személyes fejlődés szorosan összefügg a vállalkozói léttel.

Ha úgy érzed, hogy van még mit fejlődnöd ezen a területen (én tudom, hogy nekem még bőven van!), akkor itt az ideje ráfeküdni a témára. Legyél tudatos, kezdj el odafigyelni magadra, a testbeszédedre, a kommunikációra. Nekem mindig beválik az, ha elképzelem, hogy milyen nő akarok lenni 10 év múlva, és az a nő hogyan viselkedne. És úgy kezdek el én is viselkedni. Viselkedj úgy, mint amilyenné válni akarsz, és olyanná is fogsz válni.

Türelem

És végül, a türelem. Nehéz, tudom. De ne feledd, hogy minden akkor érkezik meg hozzád, amikor készen állsz rá, nem előbb. Ha görcsösen próbálsz valamit megcsinálni, de nem jön össze, akkor talán még nincs itt az ideje, nem állsz készen rá. Ne erőltesd a dolgokat. Tegyél meg minden tőled telhetőd és bízz abban, hogy sikerülni fog.

Kitűzés a Pinteresten